Jan Guillou sjukdom: Författaren som inte längre kan gå

jan guillou sjukdom

Jan Guillou är en av Sveriges mest kända författare och journalister. Du känner säkert igen honom från böcker som Ondskan och Coq Rouge, eller kanske från tv-programmen han lett under åren. Men det senaste året har hans hälsa tagit mycket plats i rampljuset. Det är inte för att han sökt sympati – tvärtom – utan för att han pratar rakt på sak. Jan Guillou är sjuk, kan inte längre gå och ser sin egen död som något helt odramatiskt. Ändå fortsätter han skriva, tänka och provocera – som alltid.

Vad är spinal stenos och hur drabbade det Jan Guillou?

Spinal stenos är en sjukdom som innebär att det blir för trångt i ryggradens kanaler. Nerver kommer i kläm och det kan ge kraftiga smärtor, framför allt i benen. Det blir svårt att gå, ibland omöjligt. Jan Guillou själv har sagt att han drabbades efter 60 år av skrivande, åtta timmar om dagen. Resultatet? En ryggoperation som gjorde det möjligt för honom att sitta och skriva igen – men inte att gå.

Han beskriver själv sjukdomen med sin vanliga blandning av ironi och självdistans:

”Om man som författare får välja i förväg så hade det väl blivit som det blev ändå.”

Operationen som förändrade allt

När Jan Guillou gästade TV4:s Nyhetsmorgon berättade han öppet att han efter sin operation inte längre kan gå. Men det var inte sagt med sorg eller desperation – snarare som ett kallt konstaterande. Kirurgerna var nöjda, och han själv kunde återvända till skrivandet. Det verkar vara det viktigaste för honom.

Här är vad spinal stenos ledde till för Jan:

  • Svår smärta i benen
  • Oförmåga att gå efter operationen
  • Återvunnen förmåga att sitta och skriva
  • Ett liv med kraftigt begränsad rörlighet

Han fortsätter nu att arbeta på en ny spionroman där huvudpersonerna jagar högerextremister – ett ämne som också ligger Guillou nära politiskt.

Jan Guillous brutna höft – när en ölflaska blev ödesdiger

Men spinal stenos är inte allt. Redan tidigare har Jan Guillou haft otur med sin kropp. Under en litteraturfestival i Lillehammer försökte han rädda en ölflaska från att krascha i marken – och bröt lårbenshalsen.

– En gentleman slår ju inte sönder ölflaskan bara för att han faller, har han sagt med ett leende.

Men priset blev högt. Ambulans, operation, kryckor och morfin. En svensk höftled av stål ersatte de krossade benen, och sommaren blev minst sagt begränsad.

Han pratar öppet om döden – men skriver vidare

Det kanske mest oväntade är hur lugn Jan Guillou är kring döden. I Nyhetsmorgon sa han:

”Jag ska snart dö. Jag kommer inte se hela katastrofen. Jag kommer inte se vändpunkten heller, som ni kommer.”

Han pratar inte om döden som något skrämmande eller sorgligt. För honom är det en praktisk realitet. Han har levt länge, har skrivit klart om 1900-talet och är nu inne på nya berättelser. Döden är bara nästa kapitel, inget han tänker älta.

Han har också sagt:

”Egentligen kunde jag ha dött nu, men det slog mig då att jag får göra vad jag vill.”

Det är den attityden som gör honom så fascinerande – han låter sig inte tyngas, trots sin sjukdom.

Ett arbetsliv som satt sina spår

Guillou har sagt att det är 60 års stillasittande som orsakat hans ryggproblem. Och det är inte svårt att förstå. Han har gett ut 55 böcker, lett otaliga tv-program och skrivit krönikor i decennier. Hans liv har handlat om skrivande – bokstavligen.

Det här är vad han själv menar ledde till problemen:

  • Stillastående arbetsställning i decennier
  • Åtta timmars skrivande per dag
  • Brist på fysisk variation och rörelse
  • Överbelastning av ryggrad och höfter

Du kanske också sitter mycket? Då är det här en påminnelse om att rörelse är viktig – även för hjärnor som jobbar bäst stilla.

Jan Guillous sjukdomar i korthet

För att sammanfatta det fysiska läget för Jan Guillou i dag:

  • Spinal stenos – ryggsjukdom som påverkar gångförmågan
  • Lårbensbrott – efter en fallolycka under en festival
  • Begränsad rörlighet – han kan inte längre gå utan hjälp
  • Smärthantering – har använt både morfin och kryckor

Trots detta skriver han vidare, och det med stor energi.

Sjukdomen påverkar men stoppar inte skrivandet

Även om Jan Guillou inte längre kan gå, så är han långt ifrån stilla i huvudet. Han jobbar på nya romaner, funderar på samhällets framtid, och dyker upp i media. Att kroppen inte hänger med verkar vara något han accepterar – så länge han kan skriva.

Och det är kanske där hemligheten ligger: Att ha ett syfte. Guillou säger att det blir svårare att skriva, men han har inte slutat. Han har valt att fortsätta, trots sjukdomar och hinder.

Det är inte synd om honom – han verkar faktiskt rätt nöjd. Och oavsett vad du tycker om hans åsikter, så är det svårt att inte bli lite imponerad.

För när allt kommer omkring är det just det som är Jan Guillou: En envis röst som fortsätter höras, trots sin sjukdom.

Hugo

Jag heter Hugo och är en passionerad skribent här på Newst. Min resa inom skrivandet började tidigt och har alltid drivits av en stark nyfikenhet för världen omkring oss. Jag specialiserar mig på att utforska och analysera globala trender inom politik, ekonomi och kultur. Min målsättning är att förmedla komplexa ämnen på ett klart och engagerande sätt. Att få möjligheten att dela insikter och berättelser med läsarna på Newst är en sann glädje och ett privilegium.

Publicera kommentar